16 март 2009

Хукър поискал разрешение от Бубка да атакува световния му рекорд

Стивън Хукър е поискал разрешение от световния рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка да атакува рекорда му от 6.15 метра на турнира “Звездите на овчарския скок”, който се проведе в средата на февруари в Донецк. През тази година Хукър, който демонстрира отлична форма от началото на 2009 година, спечели състезанието с резултат от 5.92 метра. Австралиецът обаче атакува върховото постижение на планетата на украинеца от 6.15 метра, но Бубка призна, че преди това Хукър е поискал разрешение от него да вдигне летвата на 6.16 метра.

“Стивън дойде при мен и попита: “Имаш ли нещо против, ако опитам световния рекорд?”. Казах: Разбира се, че не, няма проблем. Вярвам, че Стивън има пълното право да се опита, но беше хубав жест да се приближи към мен по този начин. Беше малко по-забавно”, разказа пред австралийските медии Бубка.

Върховото постижение на украинеца от 6.15 метра е от 1993 година и е поставено в родината му. Бубка има зад гърба си 35 световни рекорда и шест световни титли, спечелени в от 1983 до 1999 година, докато Хукър е най-добре представящият се състезател в дисциплината в последната година. През 2009 година австралиецът постигна второто най-добро постижение в историята на дисциплината, след като преодоля 6.06 метра.

До скоро световният рекорд на Бубка изглеждаше недосегаем, но след стабилните изяви на Хукър украинецът няма нищо против върховото му постижение на планетата да остане в историята: Завърших като спортист отдавна. За овчарския скок е важно, че вече има атлет, който може да опита да подобри световния рекорд. Стив вече постигна вторият най-добър резултат в историята. Неговите резултати показват, че има добра техника и способност да скочи над шест метра последователно. Аз съм готов за деня – нормално е, че ще има някой по-добър от мен”.

След серията от силни постижения в овчарския скок в зала Хукър започна стабилно и на открито, след като в края на миналия месец австралиецът спечели първото място на международния турнир в Сидни с 5.95 метра. Тогава той направи три опита и на 6.10 метра, но не успя да се справи с тази височина. Любителите на атлетиката с трепет очакват следващите появи на Хукър в сектора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

 

Free Blog Counter