24 април 2009

Стадионът в Сливен оборудван, иска световно

Стадион „Хаджи Димитър" в Сливен най-после се сдоби с оборудване за лека атлетика, научи DeltaNews.
Пистата на съоръжението е налята още през 2005 г. и оттогава се чака Държавната агенция за младежта и спорта да отпусне средства за скъпите атлетически уреди. Това се случи в края на миналата година и всеки момент се чака в Града на 100-те войводи да пристигне оборудване на точна стойност от 299 000 лв. на фирмата Нордик.
Така Българската федерация по лека атлетика ще пренасочи голяма част от календара си за следващата година в Сливен.
„Първо трябва да направим семинар, на който да обучим съдиите, каза за DeltaNews президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Голяма част от реферите ще идват от София, но ядрото трябва да е от местни хора. През следващата година много от състезанията ще бъдат в Сливен, където има отлична база. Поръчаното оборудване не изпълнява на 100% нуждите на стадиона, но е достатъчно, за да се провеждат нормални състезания и тренировъчен процес".
С новото съоръжение БФЛА вече на 100% ще кандидатства за домакинство на световно първенство за юноши през 2013 г. В момента сме „обявили намерение", че ще го направим, а кандидатурата трябва да бъде подадена на през септември и разгледани на сесията на Международната атлетическа асоциация (ИААФ) през ноември.
„Предимствата на Сливен са, че такива първенства обикновео се организират в по-малки градове, а не в столиците. Съоръжението в Сливен има перфектни състезателен и тренировъчни стадион, между които се планира изграждането на кортово покритие. Единственият минус е отдалечността от летище, но до 2013 г. аерогарата в Бургас трябва да е разширена и този проблем ще отпадне", обясни още Карамаринов.

Краси Панов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

 

Free Blog Counter