25 февруари 2009

Джоко с подиум в Атина


Николай Атанасов зае трето място в скока на дължина от турнира по лека атлетика в Атина.
Джоко записа резултат от 7,64 м, а веднага след него се нареди Борис Божинов със 7,54 м. Атанасов е спокоен за участието си на европейското първенство в Торино от 6 март, след като през януари с 8,01 покри норматива на БФЛА. Боби обаче със 7,82 м в София остана на 6 см от нормата. Утре ще бъде обявен съставът ни за шампионата на континента.

Призьори

Мауро да Силва (Бра) спечели състезанието в сектора в Атина, след като регистрира 7,94 сек. Втората позиция извоюва Нилс Виндер (Гер) - 7,80 м.
В последния момент от участие се отказа лидерът в световната ранглиста за сезона в скока на дължина Луис Цатунас (Гър). Гъркът, който има постижение 8,20 м тази година, се оплака от спад в спортната форма след претърпяно вирусно заболяване.
"Заради здравословен проблем не мога да взема участие на турнира. Исках много да се състезавам тук, както беше през последните няколко години, но за съжаление обстоятелствата не ми позволяват", каза Цатумас.
Гъркът е бил принуден да приема антибиотици в последните дни и в спортната му форма има спад.
По-късно тази вчер в гръцката столица ще стартират Инна Ефтимова на 60 м и Милица Георгиева на 400 м.

Яна Касова

Хукър отново се изправя срещу световния рекорд на Бубка

Водачът в световната ранглиста за годината в овчарския скок Стивън Хукър ще атакува за пореден път през този сезон рекордът на планетата на легендарния украинец Сергей Бубка. Този път олимпийският шампион от Пекин`2008 ще се възползва от топлото време в родината си Австралия, за да погне рекорда на открито, който е 6.14 метра. Това ще стане по време на международния турнир в Сидни на 28 февруари. В австралийската столица срещу Хукър ще се изправят световният шампион в зала от Валенсия`2008 Евгени Лукяненко, който обаче демонстрира много слаба форма от началото на годината, и бившият олимпийски шампион Тимоти Мак.

На турнира в Сидни ще се появят още герои от изминалата година. В бягането на 400 метра с препятствия при мъжете и жените ще участват Бершон Джаксън (САЩ) и олимпийската шампионка от Пекин`2008 Мелани Уокър (Ямайка).

На 110 метра с препятствия на старт ще застанат бронзовият медалист от олимпийските игри в китайската столица Дейвид Оливър и неговият сънародник Джоел Браун. При дамите на 100 м/пр пък ще участва носителката на сребърно отличие от Пекин Сали МакЛелан.

В спринта на 200 метра ще се появят някои от най-добрите ямайски атлети – Неста Картър при мъжете и Шерика Уилямс и Бриджит Фостър при дамите.
Бившият световен рекордьор на 100 метра Асафа Пауъл пък ще се пусне в бягането на 400 метра, където ще премели сили с американския спринтьор Ксавиер Картър.

Куп звезди стартират в Прага

Цяло съзвездие елитни атлети ще уважат международния турнир в Прага утре вечер. Най-сериозните имена, които ще стартират в чешката столица, са тези на най-успешната състезателка в историята на женския овчарски скок Елена Исинбаева, световната шампионка в зала и на открито в скока на височина Бланка Влашич, световната рекордьорка на 5000 метра в зала Месерет Дефар, носителката на златен медал от олимпийските игри в Пекин`2008 на 100 метра с препятствия Доун Харпър, първенецът от китайската столица в бягането на 800 метра Уилфред Бунгей и много други.

В сектора за скок на дължина при мъжете ще се появи специалистът в тройния скок Жадел Грегорио, а в бягането на 60 метра с препятствия, където се очертава сериозна конкуренция, ще стартира световният рекордьор в десетобоя и една от най-големите звезди на домакините Роман Шебърле. Той ще се конкурира с най-добрия чех в препятственото бягане Петр Свобода, националния рекордьор на Холандия и втори в европейската ранглиста за сезона Грегори Седок, американеца Декстър Фоук и латвиеца Станислав Олияр.

 

Free Blog Counter