19 февруари 2009

Много здрави съпернички за Инна Ефтимова в Бирмингам

Националната рекордьорка на България на 60 метра за девойки старша възраст Инна Ефтимова ще се изправи срещу доста сериозни съпернички на международния турнир Aviva Grand Prix в Бирмингам на 21 февруари. Възпитаничката на Фиданка Борисова ще премери сили със световната шампионка на 60 метра от Валенсия`2008 Анджела Уилямс (САЩ), с водачката в световната ранглиста за сезона със 7,17 секунди Чандра Стъръп (Бахама), както и с две световни шампионки от други дисциплини – Кристин Охуругу (400 метра) и Лоло Джоунс (60 метра с препятствия).

Другите сериозни имена, срещу които ще се изправи родената в Костинброд спринтьорка, са на американките Стефани Дърст и Кармелита Джетър, Тахеша Хариган (Вирджински острови) и представителките на Великобритания Дона Фрейзър и Джойс Мадуака. Бягането на 60 метра ще се проведе в две предварителни серии, които ще оформят финалистките в спринта. Както е известно, Ефтимова ще гони покриване на норматива за европейското първенство в Торино (6-8 март), който е 7,24 секунди. Личният рекорд на българката през 2009 година е 7,28 сек.

Снимка: iampp.net

Шестте метра препънаха Хукър в Швеция, провал за Лукяненко

След като демонстрира блестяща форма от началото на 2009 година олимпийският шампион в овчарския скок Стивън Хукър се препъна на 6,00 метра на международния турнир в Стокхолм. Австралиецът, който е втори в световната ранглиста за всички времена с 6,06 м, спечели надпреварата в Швеция, но този път не успя да се справи с гросмайсторската граница от 6,00 метра. Хукър стигна до победата с 5,86 м, след което направи три фаула на 6,00 м. Втори, с личен рекорд от 5,81 метра, се нареди руснакът Павел Герасимов, а трети със същия резултат завърши Алхаджи Йенг, който подобри националния рекорд на Швеция.

Световният шампион в зала от Валенсия`2008 и сребърен медалист от олимпийските игри в Пекин Евгени Лукяненко претърпя пълно фиаско, след като не направи нито един успешен опит на началната си височина от 5,51 м и първи отпадна от надпреварата.

Всички шампиони от турнира GA Galan в Стокхолм, Швеция:
Жени

60 метра: Анджела Уилямс (САЩ) – 7,32 секунди;
400 метра: Антония Кривошапка (Русия) – 51,15 сек;
800 метра: Елиса Кусма (Италия) – 2.00,63 минути;
5000 метра: Месерет Дефар (Етиопия) – 14.24,37 минути (световен рекорд);
Скок дължина: Олга Кучеренко (Русия) – 6,84 метра (най-добър резултат в света за сезона);

Мъже
400 метра:
Тайлър Кристофър (Канада) – 47,01 секунди;
800 метра: Юри Борзаковски (Русия) – 1.48,13 минути;
1000 метра: Абубакер Каки (Судан) – 2.17,56 минути;
3000 метра: Пол Кипселе Коеч (Кения) – 7.32,80 минути (най-добър резултат в света за сезона);
60 метра с препятствия: Декстър Фоук (САЩ) – 7,56 секунди;
Скок височина: Джеси Уилямс (САЩ) – 2,30 метра;
Скок дължина: Ибрахим Камехо (Куба) – 8,05 метра;
Овчарски скок: Стивън Хукър (Австралия) – 5,86 метра;

Момчил отново в звездна компания, Идову също се включва в битката

Най-добрият български състезател в тройния скок в момента Момчил Караилиев за трети път от началото на годината ще има възможност да се срещне с най-силните в сектора за троен скок. Това ще се случи на международния турнир Aviva Grand Prix в Бирмингам на 21 февруари. Голямата надежда на домакините и световен шампион от Валенсия`2008 Филипс Идову ще открие сезона именно на родна сцена. Останалите по-сериозни съперници, срещу които ще се изправи възпитаникът на Атанас Иванов, са Лийван Сандс (Бахама), Жадел Грегорио (Бразилия), Давид Жире (Куба), Уолтър Дейвис (САЩ) и Игор Спасовходски (Русия).

Снимка: списание "Атлетика"

Ивет Лалова: Контузията няма да ме спре

След като вчера стана ясно, че най-добрата българска атлетка за изминалата година Ивет Лалова ще пропусне остатъка от зимния сезон заради контузията, която получи във финала на 60 метра на републиканското първенство по лека атлетика в столичната зала “Фестивална”, днес чаровната ни спринтьорка представи новите екипи на националите на Асикс заедно с най-добрият български атлет от мъжки пол през миналата година Момчил Караилиев. Ето какво сподели Ивет пред медиите за новите екипи и за получената контузия:

- Ивет, как се усещате с тези екипи?

- Наистина екипите са много удобни и се чувстваме много добре в тях. Изненадана съм, защото изглеждат много семпли, но ние имаме нужда от нещо удобно, практично, защото с тези екипи ние ще загряваме, тичаме скачаме и те наистина трябва да бъдат много удобни. За всеки един състезател е важен огромният надпис “България” и знамето.

- Заради този надпис “България” ли реши да участваш на държавното първенство, където получи контузия?


- Да, наистина заради този надпис, защото ми домъчня за бягането вкъщи, защото исках да зарадвам моето семейство, всички фенове, които дойдоха в зала “Фестивална”, за да ме гледат. А и за да доставя на себе си една радост, но това ми изигра лоша шега.

- Съжаляваш ли, че участва?

- Аз съжалявам заради самата контузия. Когато на човек му е писано да му се случи нещо лошо, то му се случва, но аз гледам да бъде позитивна, да не ме прекърши това нещо. Наистина, повярвайте ми, моментът е много тежък. Наистина не очаквах, че може да се случи подобно нещо. Преди ядрено-магнитния резонанс пък не очаквах, че може да е толкова сериозно, но оттук нататък пътят е ясен и ми е много добре познат. Прави се едно хубаво възстановяване и се мисли за лятото.

- Колко време ще се възстановяваш?

- Докторите искат поне един месец да не правя никакви тренировки. Затова ще се напъна, ще ги послушам, ще направя всичко възможно да не се движа, но това не означава, че аз няма да правя една много активна рехабилитация. Всъщност аз ще изгубя от чисто беговите тренировки. След няколко дни започвам да плувам, да въртя велоергометър, почивка няма да има.

- Световното е достатъчно далеч, за да не ти се отрази тази контузия там?

- О, да, смятам, че световното е достатъчно далеч, тъй като аз все пак се намирам в много добра форма и се надявам този един месец да не ме върне прекалено назад. Вярвам изключително много на треньора си, защото той е един голям специалист и въобще нямам съмнения, че той ще намери най-добрия начин за подготовка за мен след това. За мен най-важното в случая е това да бъде напълно излекувано, защото сме чували за атлети с такива контузии, които след това са имали проблеми. Но аз счупих най-голямата кост в тялото и след това нямах проблеми така, че това със сигурност няма да ме спре в момента.

Снимка: Марин Маринов/Sportal.bg

Олимпийска шампионка почина на 26-годишна възраст


Олимпийската шампионка от Сидни'2000 в дисциплината хвърляне на чук - Камила Сколимовска (Полша), почина на 26-годишна възраст, по време на тренировка на лагер в Португалия.


По време на вчерашния ден Сколимовска се е чувствала зле и дори за кратко е изгубила съзнание. Тя е била откарана в болница, където е починала.


В Португалия Камила Сколимовска е била на лагер с националния отбор на Полша по лека атлетика.

Месерет Дефар със световен рекорд на 5000 м


Месерет Дефар постави нов световен рекорд на 5000 м в зала на международния турнир GE Galan в Гьотеборг.
Етиопката постигна време 14:24,37 мин, което е с почти 3 секунди по-бързо от предишното постижение на сънародничката й Тирунеш Дибаба - 14:27,42 сек.
Рекордът на Дефар е седмият, поставен на турнира GE Galan. До нея място на почетната стълбичка намериха Мария Коновалова (Рус) – 15:42,37 мин. и Аналия Росо (Пор) – 15:51,66 мин.

Овчари

Олимпийският шампион в овчарския скок Стивън Хукър, който вече дръзна да атакува световния рекорд на Сергей Бубка, спечели дисциплината 5,86 м. Той обаче не успя да преодолее гросмайсторската граница от 6 м. Втори, с лично постижение от 5,81 м, се нареди руснакът Павел Герасимов, а трети със същия резултат завърши Алхаджи Йенг, който постави национален рекорд на Швеция.

Мъже

Олимпийският шампион от Атина 2004 Юри Борзаковски (Рус) бе най-бърз на 800 м с 1:48,13 м. На 1000 м първи е Абубакер Каки (Суд) – 2:17,56 мин. Канадецът Тейлър Кристофър спечели на 400 м с 47,01 сек. Кубинецът Ибрахим Камейо постигна личен резултат за победата си в скока на дължина – 8,05, а в във вертикалния скок се наложи Джеси Уилямс (САЩ) – 2,30.

Жени


Спринтът на 60 м при дамите бе доминиран от американката Анджела Уилямс - 7,32 сек. Рускинята Антониа Кривошапка спечели на 400 м с 51,15 сек, а италианката Елиза Куисма Пичионе победи на 800 – 2:00,63 мин.
 

Free Blog Counter