11 февруари 2009

Болт: Аз съм мамино синче

Юсейн Болт (Ям) не смее да се отдели от полите на майка си. Световният рекордьор на 100 и 200 м призна, че е мамино синче пред BBC.
„Реших да не се местя от Ямайка, защото аз съм мамино синче. Трябва да живея близо до майка си", каза трикратният олимпийски шампион от Игрите в Пекин. Въпреки че Болт се е устроил в столицата Кингстън, а семейството му обитава къща в градчето Шерууд Контент, област Трелоуни, Юсейн се прибира в родния край при първа възможност. Някои от националните състезатели на Ямайка живеят в САЩ, бягайки от високата престъпност на острова, както и от мизерните условия в някои от районите. Юсейн например намали престоя при родителите си по Коледа заради липсата на течаща вода в къщата им.

Известност

Най-бързият човек на света говори и за известността си на Карибския остров. "Понякога дори не искам да излизам на улицата, защото не мога нищо да свърша. Хората непрекъснато искат автографи и да се снимат с мен", коментира Болт.

Обиколка

Бъдещите си планове за участие на 400 м в Лондон 2012 и подобряването на планнетарния рекорд на Майкъл Джонсън в едната обиколка (43,18 сек) ямаецът коментира повече от уклончиво.„Ще видим какво ще стане. Наистина не мисля за рекорди, аз просто излизам на пистата и се опитвам да дам най-доброто от себе си."

Чичерова под ножа на наш доктор

Бронзовата медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Пекин Анна Чичерова (Рус) легна под ножа на финландския д-р Толикура, на чиито услуги разчитат и българските лекоатлети.
На скандинавеца се довериха Тереза Маринова, Венелина Венева, Даниела Йорданова, Момчил Караилиев, както и бившата световна шампионка в художествената гимнастика Симона Пейчева.
Чичерова ще пропусне зимния сезон заради претърпяната интервенция на глезенна връзка.
„Вече шест седмици стоя вкъщи с гипсиран крак и измервам пространството на апартамента, крачейки с патерици. На Олимпийските игри в Пекин почувствах болка в глезена при един от опитите ми. Не й обърнах внимание. По-късно на турнира в Цюрих стана ясно, че нещата не са толкова прости. Но реших, както често се случва с атлетите, че ще завърша сезона си, каза вицешампионката от световното първенство в Осака'07. - Лекарите ми препоръчаха противовъзпалителни лекарства и почивка. След изтичането на ваканцията ми, бях на лагер в Португалия. Отидох и до Финландия на консултация при хирург, който е помогнал на много известни спортисти. Той ми каза, че решението за болката ми е едно - операция. Оказа се, че че всички проблеми са от това, че имам много разтегната и натоварена връзка на отскачащия крак и ако не се съкрати, болките няма да свършат. След това стана ясно, че и на маховия ми крак трябва да се махне израстък от петната кост. Срокът на възстаноявяването е три месеца. Слава Богу, имам гипс само на единия крак."
26-годишната рускиня има лично постижение в скока на височина 204 см и ще може да започне тренировки през април.

Китайци купиха Исинбаева за милиони


Руската олимпийска шампионка и световна рекордьорка на овчарски скок - Елена Исинбаева, подписа договор за милиони долари с най-голямата фирма за спортни стоки в Китай "Ли Нинг", предаде агенция Ройтерс.


Споразумението е за $1,5 млн. годишно за период от пет години, съобщиха източници, запознати с офертата. "Засега няма атлет, който да получава толкова пари", заяви източник, близък до преговорите. Все пак от компанията не потвърдиха сделката. "Не мога да потвърдя нищо в този момент", заявиха бизнесмените.


"Все още се водят преговори. Ще обявим нещата по-късно, когато стигнем до споразумение", допълниха още от компанията. Агентът на Исинбаева - Даниел Уесфелдт, заяви пред Ройтерс, че не може да коментира нищо на този етап. Исинбаева, която стана атлет на 2008 година има договор и с втората по големина спортна индустрия в света - Адидас. "Ли Нинг" е открита през 1984 година от трикратния златен медалист и заема около 10% от китайски пазар.

Инна Ефтимова завърши пета на 60 м в Па дьо Кале


Българската спринтьорка Инна Ефтимова завърши на пето място на 60 метра на турнира в зала по лека атлетика в Па дьо Кале (Франция).


Ефтимова финишира с време 7,38 секунди в късия спринт. Победителка в дисциплината стана Чанда Стъръп (Бахама) със 7,25, пред Тахеша Хариган (Британски Вирджински Острови) със 7,26 и Мишел Люис (САЩ) със 7,33 секунди.


Ефтимова се включи и в надпреварата на 200 метра, където остана четвърта в "Б" финал с време 24,03 секунди. Първото място в "А" финал си осигури Върджил Ходж (Сейт Китс и Невис) с 23,45, пред Ейми Тиам (Сенегал) с 23,56 и Джойс Мадуака (Великобритания) с 23,58 секунди.


снимка: Георги Димитров, sportni.bg
 

Free Blog Counter