10 февруари 2009

Караилиев ще мачка на турнир в Дюселдорф


Най-добрият ни състезател в дисциплината троен скок - Момчил Караилиев, ще направи своя втори старт за сезон 2009 на 13 февруари, по време на международния турнир по лека атлетика в Дюселдорф.


Два дни по-късно ( на 15 февруари), скачачът ще участва на надпреварата в Карлсруе, а на 21-и в Бирмингам. Държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени ще пропусне и водещият ни състезател в скока на дължина Николай Атанасов - Джоко, който е заявен за участие на 14-и февруари на турнира във Валенсия.


Спринтьорката Инна Ефтимова пък ще се опита да покрие норматив на 60 м (7,24 сек.) за европейското първенство на закрито в Торино от 6 до 8 март. Младата атлетка ще атакува целта си още тази вечер на турнира в Лиевен, а на 13 февруари националката ще участва и на надпреварата в Берси (Париж). Междувременно, Държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени в зала ще се проведе на 14 и 15 февруари в столичната зала "Фестивална".


Именно там нормативи за първенството на Стария континент ще се опитат да покрият Борис Божинов ( скок на дължина) и Петя Дачева (троен скок). На 16 февруари пък ще бъде определен и националният отбор за Балканиадата в Атина, която ще се проведе на 21 февруари.


Снимка: Георги Димитров, sportni.bg

Бухалов с първи старт, държавното без много от звездите


Националният ни рекордьор в овчарския скок Спас Бухалов ще направи първия си старт за годината на държавното първенство по лека атлетика в зала „Фестивална“ този уикенд.
Голям част от водещите ни състезатели също ще участват в надпреварата.

Нормативи

Норматив за европейското в скока на дължина ще гони Борис Божинов, който постигна личен резултат в зала от 7,82 м и е само на 6 см от квотата. В отново очертаващата се като най-атрактивна дисциплина ще участват още европейският шампион от 2000 г. Петър Дачев и Атанас Русенов, който вече има норматив. Николай Атанасов-Джоко няма да скача във „Фестивална“, тъй като по същото време е на турнир във Валенсия.
Петя Дачева пък ще преследва 14,13 м в тройния скок, които да й подпечатат билета за Торино. Миналия уикенд тя постигна 14,03 по време на държавното първенство за старша възраст. Нейни основни съпернички ще са олимпийската Гита Додова и Мария Димитрова.

Аут

Макар да е заявен за тройния скок при мъжете, Момчил Караилиев няма да участва, тъй като на 13-и скача в Дюселдорф, а на 15-ти в Карлсруе. В негово отсъствие фаворит за титлата е медалистът от юношески европейски и световни първенства Живко Петков, който ще бори конкуренцията на специалиста в скока на дължина Атанас Русенов.
Инна Ефтимова е дала заявка за старт на 60 м при дамите, но също едва ли ще бяга, защото предишния ден ще стартира в зала Берси в Париж.
От възпитаничките на треньора Канстантин Миланов на старта на 400 м ще застане Цветелина Кирилова докато Ивет Лалова пропуска държавното.

Още

С интерес се очаква мъжкият спринт, където на опитните Десислав Гунев и Веселин Панков ще трябва да се справят с конкуренцията на младата надежда Тео Петров, който постигна второ време в българската история за юноши старша възраст - 6,83 сек. В тласкането на гюле ще излязат двойният световен шампион за юноши Георги Иванов, младокът Росен Карамфилов и участникът на Олимпиадата в Атина Галин Костадинов.
Любителите на атлетиката ще могат да видят сребърната медалистка в скока на височина от световно първенство за девойки Мирела Демирева, а в скока на дължина ще участват Магдалена Христова и Петя Дачева.

Тереза Маринова украси корицата на списание “Атлетика”

Тереза Маринова украси корицата на списание “Атлетика”
Олимпийската шампионка в тройния скок от Сидни`2000 Тереза Маринова е новото лице на брой №61 на списание “Атлетика”. Чаровната плевенчанка, която през миналата година прекрати състезателната си кариера, говори в обширно интервю за живота си след спорта.
В специализираното издание, което излиза на пазара в петък, може да намерите още подробна информация за всички награждавания в края на изминалата година, както и всичко най-интересно за европейското първенство по крос-кънтри.
Любителите на пикантериите също могат да задоволят интереса си в списание “Атлетика” в рубриката “олимпийски лексикон”, в която най-големите звезди от Игрите в Пекин споделят любопитни подробности за себе си.
Изданието предлага на читателите си и голяма доза сексапил в лицето на Силвия Димитрова от “Сървайвър”, която е бивша състезателка на 400 метра с препятствия. Чаровната брюнетка присъства в броя със специална фотосесия за “Атлетика” и обширно интервю.
Почитателите на по-сериозните материали също ще задоволят глада си. Специално за тях е публикуван анализ на големия специалист по лека атлетика на Евроспорт Иван Чешанков на тема “Кой е най-бърз”.
В брой №61 на изданието присъстват и всички световни и български ранглисти за 2008 година.
В рубриката “Статистика за маниаци” е разгледана дисциплината 10 000 метра за жени.
Бронзовата медалистка на 100 метра с препятствия от европейското първенство в Мюнхен`2002 Яна Касова също представя интересен материал в новия брой на списание “Атлетика” – “Тихият протест” от олимпийските игри в Мексико през 1968 година, когато все още расизмът е доста сериозен проблем.

Снимка: списание "Атлетика"

Даниела: Не може да изследваш всичко, което взимаш

Даниела Йорданова е родена на 8 март 1976 г. От 1994 г. тренира при сегашния си наставник Димитър Василев. Тандемът има 5-о място на ЕП в зала от Гент 2000 г. на 3000 м с национален рекорд 8:47,45, 9-о от ОИ в Сидни 2000 на 5000 м с национален рекорд 14:56,95, 5-о на СП в зала в Лисабон на 1500 м. (4:12,79), 5-а на ЕП в зала във Виена Виена 2002 на 1500 м, 5-а на ЕП в Мюнхен 2002, 7-а на СП в Париж 2003 на 1500 м (4:02,34), 4-а на световното първенство в зала в Будапеща 2004 на 1500 м (4:08,52), 5-а на Олимпийските игри в Атина 2004 на 1500 м с 3:59,10, бронзов медал на 1500 м от ЕП в Гьотеборг 2006, 4-а на СП в Осака 2007 на 1500 м (4:00, 82 ). 5-а на СП в зала във Валенсия 2008 нов национален рекорд на 1500 м. (4:04,19). Национална рекордьорка на 1500 м (в зала), 2000, 3000 (в зала и на открито), 5000 (в зала и на открито) и 10 000 м.

Даниела Йорданова е най-постоянната световна атлетка на 1500 м през последните години. Българката се бе прицелила в медал от Олимпиадата в Пекин, но броени дни преди да замине за китайската столица научава, че е дала положителна допинг-проба. Следва традиционното 2-годишно наказание, което изтича през август 2010 г. Преди дни Даниела официално обяви, че ще остане в спорта след края на санкцията. Вече наясно с бъдещето си, Йорданова даде първото си интервю след наказанието си за DeltaNews.

- Даниела, вече обяви решението си да останеш в атлетиката. Трудно или лесно дойде то?
- Не можа да кажа, че през цялото време съм мислила дали да се връщам или не. Оставих нещата да се получат от само себе си. А решението дойде даже прекалено спонтанно, тъй като преди да го взема не съм се спирала на него. Случайно дойдох в зала „Фестивална" и след няколко тренировки бях много изненадана от резултатите, които дадох, защото аз си тренирах съвсем леко последните 5 месеца. Но тези занимания баха много добри, самата атмосфера в залата, всички мои колеги, бях много развълнувана от цялата тази обстановка (дори в този момент гласът на Даниела започва да трепери б.а.). Освен това съм много щастлива, тъй като винаги съм имала подкрепата на нашата федерация. След като стана този скандал съм имала подкрепата на абсолютно всички мои приятели, на моето семейство, което ми даде допълнителни сили да превъзмогна всичко и в момента се чувствам много добре.


- Каза, че си се изненадала колко си силна. Сега имаш време за една по-дългосрочна подготовка, как ще протече тя през следващата година и половина? Предполагам няма да си даваш много зор в следващите няколко месеца.
- Не (смях), абсолютно безсмилено е, тъй като има достатъчно много време. Много години участвах след много операции, подготовката ми беше много форсирана и смятам, че имам нужда от този дълъг период от време, за да си почина.

- През последните години участваше основно по големите първенства, за което сериозна роля имаха и травмите. Сега планираш ли, когато се върнеш жадна за атлетика, да бягаш по-интензивно по турнири?
- На този етап не планирам нищо. Толкова скоро съм взела това решение, вече стана половин година от наказанието ми, но поне първата година няма да бързам и да обмислям чак такива неща. Но аз винаги съм искала, когато съм добре, да участвам на повече турнири. Причината на 90% да не бягам там са били травмите.

- 1500 м ли остава коронната ти дисциплина, защото е известно, че с напредване на възрастта бегачите увеличават и дистанцията?
- Имала съм идея да бягам и по-дълги бягания. Всъщност аз и до сега съм бягала много успешно на 5 и 10 000 м, но за сега дисциплината ми си остава 1500 м. Но наистина много пъти съм се замисляла за нещо по-дълго, дори маратон, но не мисля, че моментът е сега.

- Яд ли те е сега за шанса, който изпусна в Пекин след наказанията на рускините?
- Това наистина беше една кошмарна година за моята дисциплина. Няма как да не съжалявам. По принцип в живота си имам навика, каквото и да се случи, да си казвам: „Всяко зло за добро." Това беше единственият случай, когато не можах да си го кажа, но след толкова дълго време го приемам. След като е станало, явно действително е трябвало да стане. Да разберем и аз, и треньорът ми... Просто всяка една ситуация и тежка, и хубава, те учи на нещо ново. След като е станало, явно е трябвало да стане.

- За съжаление изгърмяха доста български атлети, чухме какви ли не обяснения както за вътрешна, така и за външна намеса. Твоето обяснение какво е за твоя си случай?
- Аз, когато не съм сигурна в нещо, когато нямам доказателства, просто не искам да коментирам, защото се получават недоразумения. В такъв случай предпочитам да не говоря. Как се е случило, просто... Дори да разбера причината, след като вече се е случило, не мисля, че това ще ми даде някакво удовлетворение. Дори да разбера кой е виновникът, няма да се почувствам по-добре от това нещо.



Даниела (в черно) и треньорът й Димитър Василев (в бяло) заедно с копиехвърлячката Румяна Карапетрова и треньорът й Стефан Стойков на път за световното в Осака.
Снимка:Краси Панов

- Има ли допинг-чадър за състезателите от развитите страни, нас по-сериозно ли ни проверяват?
- За това можем само да си гадаем, защото няма и как да се види какво става при другите държави.

- При теб е имало случаи за по няколко контроли седмично, а се чува , че при други не е така.
- Аз също го чувам, но няма как да съм сигурна и не знам как може да се разбере. Нямам представа.

- Спорт без допинг има ли?
- Мога само да кажа, че в листата на забранените вещества има неща, които са от рода на сироп за кашлица, които ги взима всеки един човек. Смятам с това да приключа по тази тема, тъй като може да се каже, че всеки е взимал подобни неща, когато е бил болен.

- Какво мислиш за идеята допингът да бъде разрешен генерално?
- Аз съм мислила и за двата варианта. Вероятно от една страна може да бъде по-добре от гледна точка, че вече в световен мащаб има много медикаменти, в които има субстанции, които не са обявени. Ти си мис083;иш, че п;римаш нещо, но не знаеш какво има вътре. Просто не можеш да изследваш всеки един продукт. Не можеш да имаш сигурност.


- Защо се стигна до този пик с уличени български спортисти?
- Не мисля, че съм аз човека, които може да даде отговор на този въпрос. Хората, които са във властта трабва да са по-добре запознати с него.

- Трябва ли да имаме допинг-лаборатория?
- Може би, но аз не съм толкова наясно. Моето задължение е да тренирам и не съм се замислял толкова над тези неща.

- Как вървят уроците по английски?
- Стигнах трето ниво. Горе долу добре върви. Хубавото е, че цялата група са едни забавни хора и е много хубаво с тях.

- Приемат ли те по-различно, защото все пак си звезда?
- Не, не мога да кажа, че всичките ме познават. Част от тях ме разпознаха, но си контактуваме съвсем нормално.

- Аз ти пожелавам при завръщането ти на голямо първенство в залата за пресконференции на медалистите да обясниш на чист английски как си видяла победата си.
- Благодаря, наистина много хубаво пожелание.

Краси Панов
 

Free Blog Counter