26 февруари 2009

Психарът Асафа на лекар

Бившият световен рекордьор на 100 м Асафа Пауъл (Ям) потърси услугите на психолог.
Специализираната помощ е насочена за стабилизиране на лабилната психика на ямаеца. Асафа е майстор в регистрирането на силни постижения на турнири и слабо представяне на големи първенства.
На последните Олимпийски игри през август 2008 г. Пауъл се класира на отчайващото пето място. Резултатът му 7,95 сек беше с цели 0,26 сек по-слаб от този на шампиона Юсейн Болт (Ям), който беше победил няколко седмици по-рано на турнир в Стокхолм. През септември Асафа бяга 9,72 сек – лично постижение и втори резултат за всички времена на 100 м.На планетарното първенство в Осака'07 ямаецът беше абсолютен фаворит за титлата, но се окичи само с бронз. Броени дни след състезанието в Япония той подобри собствения си световен рекорд до 9,74 сек.
“Работя за всеки детайл, дори върху неща, в които не съм толкова слаб, за да бъда перфектен, каза Асафа. - Работя с психолог, като засягаме всички възможни начини, за да съм сигурен, че ще бъда готов, когато времето настъпи.“

Треньорът

"Правим много неща за справяне с проблема, работим с психоспециалисти, които се опитват да подредят ситуациите, семейството му и разни други неща. Опитваме се да бъдем сигурни, че той ще се изправи срещу тези ситуации по-сериозно“, коментира треньорът на спринтьора Стефан Франсис, който се грижи за подготовката и на олимпийските шампионки на 100 м – Шели-Ан Фрейзър, и на 400 м с пр. Мелани Уолкър.

Травма отказва Ксянг Лю от спорта


На 25-годишна възраст бившият световен рекордьор на 110 м с пр.
Ксянг Лю се замисля за края на спортната си кариера Китаецът каза, че ще окачи шпайковете, ако получи още една сериозна травма. Лю се възстановява след операция на ахилесовото сухожилие и няма да защитава титлата си на планетарния шампионат в Берлин през август. Хърделистът легна на операционната маса през декември, след като не успя да се справи с болежките си, коствали му и участието на „домашните“ Олимпийски игри.
„Ако получа нова травма, ще приключа със спорта. Имам предвид най-лошия вариант на развитие на събитията и не изпитвам никакво влияние“, каза Лю, който има лично постижение на 110 м с пр. от 12,88 сек, пред China Daily.

Наставникът

Треньорът на олимпийския шампион от Атина'04 - Сун Хайпин, е загубил надежди за продължаване на успешната кариера на възпитаника си.
"Той беше атлет от топ класа преди да получи травмата, която сега ще усложнява подготовката му. Би било трудно да се върне към онова ниво, когато постави световен рекорд, коментира за Reuters Хайпин. - Ако Лю се контузи отново, не виждам причина да продължи кариерата си."

Инфо

Дайрон Роблес (Куба) отне световния рекорд на Лю през юни 2008 г. и оглави листата с 12,87 сек. Преди това роденият в Шанхай Ксянг властваше с върховото постижение от 12,88 сек две години.
Освен олимпийската и планетарна титла на открито, Лю има злато от световното първенство в зала във Валенсия'08. Преди травмата китаецът беше на подиума за награждаване на всички големи състезания от 2003 г.

Бронз и норматив за Инна


Инна Ефтимова и Милица Георгиева заеха третите позиции в подреждането в дисциплините си на турнира по лека атлетика в Атина.
Ефтимова спечели бронза на 60 м с личен резултат от 7,24 сек. Олимпийката от Костинброд покри и норматива за европейското първенство в зала в Торино през март.
Световната шампионка в дисциплината от Валенсия'07 Анджела Уилямс (САЩ) финишира първа с лично постижение за сезона от 7,15 сек. Резултатът й отреди втора позиция в ранглистата за годината, където водачка е Кармелита Джетер (САЩ) - 7,11 сек. Среброто в Атина взе Тахеша Хариган (Вирджински острови) със 7,18 сек.
В мъжкия спринт победи Саймън Уилямсон (Вбр) с 6,58 сек.

Друг успех

Милица Георгиева се пребори за третото място на 400 м в залата в атинския квартал „Фалиро". Българкта регистрира 56,49 сек и пусна пред себе си Юлия Гушкина (Рус) - 53,22 сек и Лая Форкадел (Исп) - 55,33 сек.
Другите двама българи, участващи на турнира, също записаха призово класиране. Николай Атанасов и Борис Божинов заеха съответно трето и четвърто място в скока на дължина.
Анастасия Таранова-Потапова (Рус) спечели тройния скок при жените с 14,31 м. Рускинята държи най-доброто постижение през годината в дисциплината - 14,67 м. Бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Атина'04 Йемуле Алдама (Суд) остана втора с 14,27 м.
Иван Ухов (Рус) коригира резултатът, с който е лидер в сезонната ранглиста в скока на височина. Руснакът преодоля летва, поставена на 240 см - 3 см над досегашния връх за годината. Негови подгласници в Атина станаха Александър Шустов (Рус) - 230 см и Кириаку Йоану (Кип) - 228 см.

Победителите:

Мъже:
60 м: Саймън Улямсон (Вбр) - 6,58 сек; 1500 м: Хейрон Кейтани (Кен) - 3:34,85 мин; 60 м с пр.: Декстер Фаулк (САЩ) - 7,55 сек; скок височина: Иван Ухов (Рус) - 240 см; овчарски скок: Виктор Чистяков (Рус) - 5,70 м; скок дължина: Мауро да Силва (Бра) - 7,94 м

Жени:
60 м: Анджела Уилямс (САЩ) - 7,16 сек; 400 м: Юлия Гушкина (Рус) - 53,22 сек; 1500 м: Анна Алминова (Рус) - 4:02,23 сек; 60 м с пр.: Анай Техеда (Куба) - 8,02 сек; троен скок: Анастасия Таранова-Потапова (Рус) - 14,31 м
 

Free Blog Counter