21 февруари 2009

Наш треньор гони световен лидер


Георги Помашки, който е треньор по лека атлетика в Гърция от 1988 г., е изгонил от групата си световния лидер в скока на дължина Луис Цатумас.

Разлъката

Разлъката е станала през есента на 2008 г., заради неразбирателства между двамата, задълбочили се след слабото представяне на състезателя на Олимпийските игри в Пекин.
Цатумас водеше ранглистата в дисциплината през последния летен сезон с 8,66 м. В китайската столица гъркът влезе във финала на скока на дължина с първи резултат от квалификациите - 8,27 м. В решителната битка атлетът записа три фаула.
„В изключително добра форма съм. Сигурен съм, че ще взема медал", се изхвърли преди заминаването си за Пекин Цатумас.
Луис за втори път сменя Помашки с Димитри Василико. Последният се грижи за подготовката на Луис от 2005 г. до 2007 г. Гръцкият шампион в хоризонталния скок държи най-добрия резултат в дисциплината тази година - 8,20 м.

Тренерът


Помашки продължава да работи с гръцки атлети. В края на миналото хилядолетие българинът беше наричан в южната ни съседка „Бащата на медалите". Той доведе Ники Ксанту до бронзов медал на световното в скока на дължина в Атина'97, Вула Циамита до световна титла в тройния скок в Севиля'99.

Яна Касова, човек на DeltaNews в Атина

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

 

Free Blog Counter