13 февруари 2009

Ивет Лалова ще гази във ''Фестивална''


Най-бързата бяла жена Ивет Лалова ще направи своя първи страт на родна земя по време на Държавното индивидуално първенство (ДИП) по лека атлетика за мъже и жени, което ще се проведе в столичната зала "Фестивална" на 14 и 15 февруари.


Възпитаничката на специалиста Константин Миланов ще стартира в дисциплината 60 метра и ще се опира да покрие норматив (7,24 сек.) за европейското първенство в зала в Торино от 6 до 8 март. Красавицата ще бяга в компанията на изгряващата звезда в спринта и шампионка в дисциплината при девойките страша възраст - Ванина Нгуен.


При мъжете за титлата в късия спринт ще спорят вечните съперници - Десислав Гунев и Веселин Панков, но този път в сметките им ще се набърка и шампиона при юношите от старша възраст Тео Петров. В дисциплината скок дължина мъже нормативи за шампионата на Стария континент ще се опитат да покрият Петър Дачев и Борис Божинов, а при жените Магдалена Христова и Петя Дачева, която ще се опита да постигне същата цел и в тройния скок, но този път в компанията на Гита Додова.


Първи старт за сезона ще направи и рекордьорът ни в зала в дисциплината овчарски скок - Спас Бухалов. Двукратният ни световен шампион за юноши в тласкането на гюле Георги Иванов ще стартира в зала "Фестивална" в компанията на световният ни рекордьор за юноши Росен Карамфилив.


Надпреварата във "Фестивална" ще пропусне най-добрият ни състезател в дисциплината троен скок - Момчил Караилиев, който тази вечер ще скача на международния турнир по лека атлетика в Дюселдорф. Скачачът ще направи свойте опити в компанията на някои от най-силните атлети в света - бразилецът Жадел Грегорио (носител на 2 сребърни медала от световно първенство в зала), американецът Уолтър Дейвис и бившият световен шампион Чарлз Фридек. Два дни по-късно (на 15 февруари) Момчил ще участва на надпреварата в Карлсруе, а на 21-и в Бирмингам.


Държавното първенство ще пропусне и водещият ни състезател в скока на дължина Николай Атанасов - Джоко, който е заявен за участие на 14-и февруари на турнира във Валенсия. Възпитаникът на Атанас Атанасов ще премери сили с някои от най-големите имена в света, като Джеймс Бекфорд (Ямайка), който има личен рекорд в зала от 8,40 метра, но е без регистриран резултат за 2009-та, и бронзовият медалист от Олимпийските игри в Пекин'08 - Ибрахим Камехо (Куба).


Както е известно, Атанасов постигна резултат от 8,00 метра в първото си състезание за годината - по време на международния турнир "Академик", който се проведе в зала "Фестивална" на 31 януари. По този начин той покри норматива за европейското първенство на закрито в Торино. Освен Джоко, билета за шампионата на Стария континент си подпечатри, както Момчил Караилиев, който се приземи на 17,05 метра в сектора за троен скок, така и Атанас Русенов (скок дължина - 7,91 метра).
 

Free Blog Counter