02 март 2009

Диамантена лига заменя Златната

Диамантена лига по лека атлетика ще замени Златната от 2010 г.Веригата ще включва 12 турнира, обявиха от Международната федерация в този спорт (ИААФ).
Вече са парафирани 12 договора с организатори от Европа, Азия, Средния Изток и САЩ. Потвърдени са турнирите в Лондон, Гейтсхед, Лозана, Осло, Стокхолм, Монако, Сен Дени (Париж), Брюксел, Цюрих, Ню Йорк, Юджийн и Шанхай. Предстои да се сключат контракти с още три състезания – тези в Берлин, Рим и Доха, които ще бъдат добавени към новата верига.Диамантената лига ще замени добилата популярност Златна лига, която се състои само от 6 турнира и то само на Стария континент.
В новия формат са включени 32 от общо 47-те дисциплини в леката атлетика. Наградният фонд е внушителен, като за всеки турнир е $416 000 (336 000 евро). Победителите във всяка една от дисциплините ще получат четирикаратов диамант на стойност $80 000 (63 000 евро). В два от турнирите ще се състоят всичките 32 надпревари (100, 200, 400, 800, 1500 и 5000 м; 100/110 и 400 м с пр., 3000 м стипълчейз, овчарски скок, скок на височина, скок на дължина, троен скок, гюле, копие и диск), а в останалите - по 16, като ще бъдат редувани.
Тази година за последен път ще се състои Златната лига с турнирите в Берлин, Осло, Рим, Париж, Цюрих и Брюксел, а дисциплините са 100, 400, 3000/5000 м, 110 м с пр. и копие при мъжете; 100, 400, 100 м с пр., скок на височина и овчарски скок при жените. Както е известно за участие в разпределението на джакпота от $1 млн. са необходими победи в съответната златна дисциплина във всичките шест турнира.

Асафа завърта гайките на Болт


Трикратният олимпийски шампион Юсеин Болт (Ям) има личен майстор за автомобила си, а той е не кой да е, а Асафа Пауъл (Ям).
Двамата са конкуренти на пистата, но извън нея са добри приятели. Асафа, който държи второто най-добро постижение на 100 м в историята - 9,72 сек, е изкарал част от времето си от началото на годината в поправка на колата на Болт. Световният рекордьор на 100 и 200 м има Honda Accord.
„Юсеин няма никаква представа от коли, но аз съм човек, който знае всичко в тази област, каза Асафа. - Смених ауспуха на Honda-та му преди няколко седмици, защото той обича да кара бързо. Аз трябва да съм сигурен, че колата му е силна и безопасна. Сложих качествен ауспух за неговия автомобил и Юсейн е щастлив."
Пауъл е автоманиак и самият той споделя, че ако не беше сред световния елит в спринта, би бил механик. Бившият световен рекордьор има осем коли, сред които два Mercedes-Benz, два пикапа, а любимата му е Nissan Skyline. Регистрационният номер на един от автомобилите на ямаеца е 9,77 - колкото беше планетарният връх на Пауъл на 100 м преди Болт да го коригира на 9,72 сек, а по-късно и на 9,69 сек.

Трамел и Лоло Джоунс с по $25 000 за титла на САЩ

Лоло Джоунс и Терънс Трамел взеха по $25 000, след като спечелиха титлите на 60 м с пр. съответно при жените и мъжете от шампионата по лека атлетика на САЩ в зала, проведен в Бостън.
Премията беше предвидена за най-добрите постижения в състезанията по сравнителтана таблица на IAAF.
Джоунс закова 7,84 сек, като така зае трето място в ранглистата за сезона. Тя премина бариерите за 7,82 сек на турнирите в Карлсруе (Гер) и Бирмингам (Вбр) през февруари.
"Имах кошмари след Пекин. Дълго време си мислех, че няма да ме оставят, но сега намерих лекарство срещу неприятните сънища, сподели Лоло, която се спъна в последното препятствие на олимпийския финал, загуби лидерската си позиция и завърши седма. - Сега гледам на това състезание като лош опит, нещо, от което трябва да се науча, че не трябва да правя така. Вече съм истинска хърделистка, знам, че мога да бягам с всеки."
След Джоунс се наредиха вицешмапионката от Пекин в седмобоя Юнис Фонтейн - 7,98 сек, и Сантия Мур - 8,15 сек.

Мъже

Трамел стана най-бързият хърделист за годината, след като взе титлата на страната си със 7,37 сек.
„Напоследък имах проблеми с крака, но накрая съм здрав на 100%. Сега правя много превантивни терапии и искам да съм в кондиция цяла година", каза олимпийски вицешампион на 110 м с пр. от Пекин Трамел.
Среброто в дисциплината завоюва Декстер Фаулк със 7,53 сек, а бронза взе Джеръм Милър - 7,61 сек.

Рекорд

Дженифър Стужински спечели битката в сектора за овчарски скок при дамите с национален рекорд. Сребърната медалистка от последните Олимпийски игри записа успешен опит на 4,83 м - 1 см над американския връх. След това Джен регистрира три фаула на 4,86 м.
 

Free Blog Counter