08 юни 2009

Дуейн Чембърс: Тичането го умея най-добре


Дуейн Чембърс е сред най-известните и скандални атлети в света. Той стана първият състезател, който открито си призна, че е вземал забранени стимуланти. Това бе ясно описано и в неговата aвтобиография “Race Against Me”, която се появи на пазара в началото на март. Въпреки признанията обаче, Дуейн все още има много проблеми, тъй като организаторите на някои турнири не го допускат до участие. Атлетическата асоциация на собствената му страна пък му забрани да бяга на игрите в Пекин. Миналата година Ченбърс участва в турнира „Павел Павлов” на стадион „Васил Левски” и обеща, че ще се върне. Дуейн се съгласи да коментира ексклузивно пред „7 дни спорт” трудностите, пред които е изправен, начина си на живот и мечтите, които преследва.

- Дуейн, ще се видим ли на „Васил Левски” и тази година?
- Имам принципна договорка с мениджъра Георги Павлов. Ако всичко е наред, би трябвало да пристигна в София. Все още очаквам отговорите на някои организатори на турнири в Европа. Знаете, че не ме пускат навсякъде.
- Значи проблемите продължават?
- За съжаление да. Но няма какво да ме откаже от атлетиката и от състезанията. Винаги ще има места, на които ще мога да се изявя.
- Като България?
- Разбира се. Това, което преживях във вашата страна беше фантастично и искам да дойда отново. Организацията на турнира беше страхотна, а My Boss (Шефът ми – има предвид Георги Павлов) е страшен пич. Освен това

бях
посрещнат
отлично

от феновете на стадиона. Видях, че обичат атлетиката.
- Поддържате ли връзка с българските си приятели?
- Да, даже се видях с българската група в Каламата преди седмица.
- Ще ви видим ли на световното първенство в Берлин?
- Надявам се. Това е голямото ми желание и ще се боря с всички средства, за да го постигна. Убеден съм, че нещата ще се наредят и ще успея. Повече от всичко искам златния медал от Берлин. И ще го преследвам докрай. Освен това няма по-голяма чест от това да бягаш за родината.
- Въпреки че и там ви правят спънки?
- Вижте, тези хора са прави за себе си. Моя работа е да ги убедя в обратното и да се боря за правата си. Защото и аз съм прав за себе си.
- Споменахте златен медал от световното. Победим ли е Юсейн Болт?

Всеки може
да бъде
победен

Когато застанете на стартовите блокчета, всички сте равни и от победата ви делят 100 м. Поне в нашия случай. От начина на изминаването им точно в определения момент зависи кой ще победи. Аз съм тренирал с Болт и го познавам много добре. Той наистина е страхотен, но в никакъв случай непобедим.
- Познаваме атлета Дуейн, но не знаем много за човека Дуейн и семейството му?
- Какво да ви кажа – аз съм човек като всички останали и се радвам на живота. Имам страхотно семейство. Тримата ми синове Крис, Скай и Роко ме правят истински щастлив. Изобщо – семейството е всичко за мен и ме подкрепя.
- Има ли друго, което може да ви направи щастлив?
- Спортът. Тичането го умея най-добре. Знаете ли защо?
- Защо?
- Защото го правя от сърце.
- Но и парите са важен фактор?
- Без тях не може. Но когато печелиш пари с нещо, което правиш от сърце, си щастлив човек.
- Оправят ли се британците с финансовата криза?
- Не ни е леко. Ако трябва да обобщя, бих казал, че хората ги е

страх
да харчат
пари

Гледат да пестят, защото положението в цял свят е кризисно. И у нас рязко спадна купуването на коли и подобни скъпи стоки.
- За финал какво ще посъветвате децата в България, които искат да бъдат като вас?
- Нека не гледат да са като мен, да бъдат себе си. Трябва да тренират здраво, да слушат треньорите и да следват мечтите си.
 

Free Blog Counter