23 март 2009

Петър Дачев спира с атлетиката

Бившият световен шампион за юноши в скока на дължина Петър Дачев окачи шпайковете.
29-годишният възпитаник на Лили Видева спира с атлетиката след три медала от европейски първенства при мъжете.
„Здрав съм, не се отказвам заради травма. Вече не виждам смисъл да тренирам, каза пред DeltaNews Дачев. - Работя в една строителна фирма, където парите поне са ми сигурни. Не искам да стиган до положението от преди няколко години, когато се чудех как да си купя хляб. Няма условия за спорт в България. Не съм мислил да се занимавам с треньорска дейност, има време и за това."
През последните няколко години Пешо беше измъчван от контузии и беше далеч от най-добрите си резултати. През февруари той стана трети на държавното първенство в зала със 7,53 м.

Успехите

Пешо стана трети на континенталния шампионат на открито в Будапеща'98. Той триумфира с европейската титла в зала в Гент'00, а две години по-късно на първенството на Стария континент под покрив във Виена спечели бронз. Личното постижение на Дачев в скока на дължина е 8,30 м, което го нарежда на четвърта позиция в българската ранглиста за всички времена в дисциплината. Преди него са Ивайло Младенов - 8,33 м, а с 8,31 м са Атанас Атанасов и Николай Атанасов. Дачев тренира при Лили Видева от 13-годишна възраст, като в юношеските си години, освен световна титла за юноши с рекорд на страната ни за възрастта до 19 г. от 8,14 м, има и трето място от европейски олимпийски игри до 17 г.

Яна Касова

IAAF премахва фалстарта, въвежда незабавна дисквалификация

Фалстартът в атлетиката може да остане в миналото, след като Международната федерация по лека атлетика (IAAF) гласува той да бъде премахнат. Съветът на IAAF обаче поясни, че окончателното решение няма да бъде взето преди конгреса, който ще се проведе на 13-14 август по време на световното първенство в Берлин. Ако решението бъде одобрено, новото правило ще влезе в сила от 1 януари 2010 година и всеки атлет ще бъде дисквалифициран при първи фалстарт.

Както е известно, в момента се спазва правилото, при което атлет напуска състезанието при втори фалстарт, независимо от това кой е тръгнал преди сигнала при първия старт. Преди това пък всеки атлет имаше право да направи по един фалстарт и се стигаше до дисквалификация само ако един й същ атлет наруши правилата два пъти.

Мъж почина след маратона в Рим

46-годишен мъж е починал от инфаркт след края на маратона в Рим вчера. Марко Франзоси, описан като опитен спортист, е починал час и половина след края на бягането. Италианецът е колабирал по пътя, близо до своя хотел. Това е поредната жертва на маратонски бягания. Миналата година няколко атлети намериха смъртта си след участие в маратони. Победители при мъжете и жените на маратона в Рим станаха Бенджамин Кипто (Кения) и Фирехивот Дадо (Етиопия).

Кантер подобри 29-годишен световен рекорд

Олимпийският и световен шампион в мятането на диск Герд Кантер изпълни заканата си и подобри върховото постижение на планетата в зала за всички времена, след като спечели първото място на турнир в шведския град Ваксьо. Естонецът записа изключителна серия, като в пет от шестте си опита постигна по-добри резултати от 66.20 метра, колкото бе световният рекорд на германеца Волфганг Шмид от далечната 1980 година. Кантер стартира надпреварата с постижение от 65.25 метра и в следващите пет опита постигна резултати над 66.20 м – 69.51 м, 68.21 м, 69.01 м, 66.51 м и 66.58 м. Втори завърши холандецът Ерик Каде с резултат 60.37 м, а трети се нареди естонецът Март Исраел с постижение от 60.32 м.
 

Free Blog Counter