23 февруари 2009

Трето отлагане на делото за среброто на 200 м от Пекин

Спортният касационен съд (КАС) постави на поредно изпитание търпението на спринтьора Чуранди Мартина (Хол. Антили).
Представителите на Темида отложиха делото за дисквалифицирането му в Пекин за трети път, като последната отсрочка е за 13 март. Първоначалната дата за разглеждане на иска на Мартина беше за 5 декември, след това за 15 януари и за 23 февруари.Спринтьорът от Карибския остров финишира след Юсеин Болт (Ям) на 200 м в китайската столица, където ямаецът коригира световния рекорд от 19,32 сек на 19,30 сек. Чуранди постави най-добро постижение за страната си с 19,82 сек. Впоследствие Мартина беше декласиран, а националният му рекорд беше анулиран. Представителите на федерацията на Холандските Антили изпуснаха 30-минутния срок за контестация за решението и Чуранди намери начин да протестира, чрез КАС. В същата дисциплина на Олимпийските игри беше дисквалифициран и финиширалият трети - Уолас Спирман (САЩ). Така с медалите се окичиха другите американци от финалното бягане Шон Крауфорд (сребро - 19,96 сек) и Уолтър Дикс (бронз - 19,98 сек).

Медалът

През септември Крауфорд даде отличието си на Мартина, като коментира, че не го иска, защото не го е спечелил."Ако някой е 10 метра пред мен, не ме интересува дали настъпва линията или не. Мартина щеше да ме победи и без да беше направил нарушението. Той не попречи на никого, каза Крауфорд. - Направих правилното нещо като дадох медала си на Чуранди. Постъпих като атлет – всички ние тренираме, за да участваме през 4 години на Олимпийски игри. Ние бяхме там, той говори пред медиите като сребърен медалист, направи почетна обиколка. Аз мога да разбера унижението и неудобното положение, което трябваше да изтърпи Мартина. Като атлет, знам как се чувства той, така че постъпих както бих очаквал, ако съм в това положение.“ Крауфорд даде сребърния си медал на Чуранди след турнира от Златната лига в Цюрих на 2 септември. Мартина получил пратка с екипировка от спонсора си „Найк", а между кутиите бил сложен и сребърният медал.„Той беше много изненадан и благодарен за този жест“, сподели американецът.

Ефтимова щурмува Атина


Инна Ефтимова ще стартира на 60 м на турнира по лека атлетика в Атина на 25 февруари.
Основните конкурентки на спринтьорката от Костинброд за призово класиране в гръцката столица са световната шампионка от първенството в зала във Валенсия'08 Анджела Уилямс (САЩ) и бронзовата медалистка от същото състезание Тахеша Хариган (Вирджински острови). Трите застанаха заедно на старт в Бирмингам в събота, където Ефтимова финишира пета и записа лично постижение от 7,26 сек. Инна се приближи само на 0.02 сек от норматива за европейското първенство в Торино (Ит) от 6 март. Възпитаничката на Фиданка Борисова почти сигурно ще пътува за Италия. Нормата е поставена от Българска федерация по лека атлетика, а за място в стартовите списъци на континенталния шампионат не е нужен норматив.

Други

В дисциплината 400 м в Атина ще участва и Милица Георгиева. Тя получи покана след доброто си бягане на Балканиадата в събота, където спечели бронза с 55,81 сек. На турнира в гръцката столица ще се пуснат Николай Атанасов и Борис Божинов в скока на дължина.
 

Free Blog Counter