07 февруари 2009

Миланов: Ивет стартира много под нулата


Константин Миланов е сред най-успешните лекоатлетически треньори у нас. Той е личен наставник на атлет номер 1 на България за 2008 година - Ивет Лалова. Преди няколко месеца тя претърпя операция по вадене на пирона от крака й, който бе поставен след зверското счупване на бедрената кост през 2005 г. Миланов коментира пред "7 дни спорт" възстановяването и подготовката на Ивет, актуалните проблеми в леката атлетика и целите, които двамата с Лалова си поставят през 2009 г.


- Разкажете повече за операцията, която претърпя Ивет?

- Не беше лека, а напротив - много болезнена и продължи около два часа и половина. Усложнението дойде от факта, че професорът нямаше необходимия уред за вадене на пирона. Слава Богу, всичко мина добре.


- Как се чувстваше тя след това?

- Около две седмици болката й беше много силна. Но Ивет стисна зъби и преодоля този момент. На 20-я ден започнахме леки раздвижвания. Стартирахме не от нулата, а много под нея.


- Вече тренирате активно. Как е Ивет физически и психически?

- Приятно съм изненадан, че само няколко месеца след операцията Ивет наистина е в добро състояние и можем да водим нормален тренировъчен процес. Разбира се, мускулатурата й трябва да се възстановява още. Иначе тя нито за секунда не си е позволила да бъде унила. Напротив - подхожда със самочувствие и усмивка, както винаги. Самият факт, че показателите й се подобряват макар и плавно, за нея е стимул.


- Предвиждате ли стартове през зимния сезон?

- При всички положения Ивет ще участва на няколко турнира. Още уточняваме кога и къде, но няма да й поставяме конкретни задачи. За нея са важни самите бягания, тъй като наистина това, което преживя, няма аналог и е достойно за уважение. Подготовката ни ще е насочена към cветовното първенство през лятото.


- В момента се подготвяте в зала "Фестивална". Мислите ли за лагери в чужбина?

- Подготовката тук не е нова за нас. Ивет е израснала в тази зала. Съжалявам само, че наистина условията стават все по-лоши, а от това страда цялата ни атлетика. Засега не планирам лагери в чужбина. В близките дни ще реша. Ако във "Фестивална" продължава да е такьв студ, може би ще заминем.


- Всеки ден сте в залата. Как ще коментирате това, което виждате?

- Виждам много деца, които тренират с желание. И за това ми е голямата болка - условията. Ясно ми е, че на този етап няма да се хвърлят много средства, например за нова настилка. Това наистина струва скъпо. Все пак обаче е наложително да се направят някои елементарни неща като ремонт на покрива. Там има цели дупки, които трябва да бъдат запълнени. Парите, които хвърля федерацията за отопление, на практика топлят гълъбите горе. Този ремонт трябваше да се направи още преди няколко години.


- Кой трябва да го направи?

- Не е коректно топката да се прехвърля между институциите. Залата не била на ДАМС, а била към Министерството на образованието. Нали и двете работят в името на България. Нека се обединят и да оправят нещата, защото в този студ не може и не е нормално да се тренира. Непростимо е да не се намерят средства за това.


- Как оценявате идеята за водене на централизирана подготовка на националния отбор?

- Тя не е нова. В нея има много положителни неща. По този начин всички състезатели ще тренират на едно място - по групи дисциплини. Така ще се вдигне и нивото на конкуренцията.


- Как ще коментирате проблема с допинга? Пак ни пипнаха.

- Правилното определение за мен е допинг истерия. По неофициалхни данни знам, че има около 2800 положителни проби през годината. Искам да кажа на всички, които не са толкова близо до нашия спорт - атлетите са подложени на зверски контрол. Само за пример ще споделя, че в последните 20 дни Ивет е проверена три пъти. Много съжалявам за Тезджан.


- Как са нещата у нас?

- Има няколко нюанса. Наистина са прави тези, които казват, че нямат средства и ползват съмнителни медикаменти. Но някои от тези медикаменти се правят за хората, които не са спортисти и не са подложени на допинг контрол. Покрай тях горят и атлетите. Ето затова ни трябва лаборатория, която да изследва всичко и да знаем дали да го ползваме или не. Естествено има и случаи, когато прекалената амбиция води до умишлено ползване на забранени вещества.


- Допингова лаборатория ли ни трябва?

- Доколкото знам, руското правителство отпусна огромна сума за допингова лаборатория и въпреки това Русия е сред водещите страни по хванати спортисти. Така че на нас не ни трябва свръхмодерна допинг лаборатория, а ни трябва лаборатория за възстановителни средства. Тя трябва да се използва от всички спортисти. Треньорите ще бъдем спокойни, че медикаментите, които ползваме, са тествани и може би ще спрат да ни обвиняват, че сме алхимици. Големият проблем на нашия спорт е, че нямаме възстановителни средства, които да са конкурентоспособни на световния елит.


- Значи лабораторията си остава важен проблем?

- Да, но има и много по-важни проблеми, които са довели българския спорт до това лошо състояние. На първо място са треньорите, които са изключително онеправдани. Особено в индивидуалните спортове. За базите пък изобщо не искам да говоря. Там нещата са очевадни.


- Въпреки всичко България вече има голям турнир - "Павел Павлов". Какъв е вашият коментар?

- Що се отнася до клуба "Павел Павлов", само времето ще покаже доколко това концентриране на повечето силни състезатели на едно място е успешно. Но то не е прецедент в световен мащаб. Така е например Санта Моника в САЩ. Иначе съм много щастлив и доволен, че България има такъв турнир, който вдига нивото си всяка година. Дано да събере и повече публика. Това е много важно. Едно време идвахме два часа преди състезание във "Фестивална", защото иначе нямаше да има места. Подкрепям това, което прави Георги Павлов и му желая успех.


- Той налива и много средства в атлетиката?

- Разбира се. Но проблемът със спонсорството е актуален. Ако няма закон за спонсорството, няма да има и клубове. Състезателите и треньорите трябва да са назначени там и да са подсигурени. А когато постигнат успехи, федерацията също да им помага вече като на национални състезатели. В момента клубовете у нас са изключително бедни. Оттам идва проблемът, че нямаме високи резултати при мъжете и жените. Клубовете поддържат юноши и девойки, които са ученици и не им се плащат заплати. Те пък им носят точки от класирания.


- Един от актуалните въпроси в българския спорт е решението на Сесил Каратанчева да играе за Казахстан. Имате ли коментар?

- Малко съм раздвоен. Както и да прозвучи, е факт, че в днешно време парите са определящи. В спорта също. Щом са й предложили възможности за реализация, тя има право да ги използва. Но от другата гледна точка - не го одобрявам изобщо. Ивет също е получавала такива предложения, но и през ум не й е минавало да приеме. В крайна сметка всеки човек сам решава как да постъпи в дадена ситуация. Предполагам, че федерацията по тенис ще получи някаква компенсация, ако не - то си е за тяхна сметка.


- Какво ще кажете за ямайския бум в атлетиката през 2008 г.?

- С доста резерви се отнасям към това, което направиха. Просто при тях не виждам нищо ново освен един Юсейн Болт. И треньорите, и състезателите са същите. Не е етично да говоря, но имам известни съмнения как са постигнати всички тези резултати. Но дали съм прав, ще покаже само времето.

И допинг наказание няма да спре Йорданова


Изтърпяващата двегодишно наказание за употреба на допинг Даниела Йорданова няма да прекратява състезателна дейност и ще се завърне в големия спорт, след като и изтече санкцията.


Това заяви самата тя след срещата си с президента на БФЛА Добромир Карамаринов. "Решението да продължа кариерата си го взех преди 3 дни, заяви Йорданова. За него много ми повлия факта, че винаги съм разчитала на федерацията и съм била подкрепяна от нея. Преди 3 седмици отидох случайно в зала "Фестивална".


Тогава разбрах, че не мога да прекратя така кариерата си и знам, че мога да дам още на леката атлетика. Искам да благодаря за подкрепата на журналистите, която винаги са ми оказвали. В момента тренирам по 2 пъти на ден и ходя на курсове по английски. Продължаваме заедно с моя треньор Димитър Василев", добави Йорданова, която през 2007-а година бе избрана от журналистите за номер 1 в леката атлетика на България. Санкцията на Йорданова изтича на 18-и август 2010-а година.

Атакуват рекорда на Бубка


Олимпийският шампион на овчарски скок Стивън Хукър записа личен рекорд от 6,01 метра на турнира по лека атлетика "Молроуз геймс".


Австралиецът дори се осмели да атакува световния рекорд в зала на легендарния Сергей Бубка, но не успя да го подобри при трите си опита.


"Това е първият път, в който докосвам летвата при опит да подобря рекорда на Бубка", каза Хукър след опит на 6,16 метра, с един сантиметър повече от световния рекорд на Бубка от 1993 година.

Караилиев постигна най-добър резултат в света за сезона



Най-добрият ни състезател на троен скок Момчил Караилиев постигна най-добър резултат в света за сезона в коронната си дисциплина, след като извоюва победата със 17,05 метра на международния турнир по лека атлетика "Академик", който се проведе в столичната зала "Фестивална".


С постижението си Момчил се доближи, както до личния си рекорд постигнат в зала от 17,16 метра, така и си извоюва правото да участва на европейското първенство по лека атлетика под покрив в Торино от 6 до 8 март.

Още два норматива бяха покрити за първенството на Стария континент. Те бяха дело първо на Николай Атанасов - Джоко, който постигна втори резултат в света за сезона в скока на дължина, след като зае първото място с 8,00 метра, а втори със 7,91 се нареди Атанас Русенов, който също ще замине да представя страната ни в Торино. Талантът Борис Божинов се класира трети със 7,58 метра, а бившият европейски шампион в зала Петър Дачев направи три неуспешни опита.


"Изпълних задачата заради, което дойдох тук, а именно да покрия норматив за европейското първенство в Торино. Малко ме е яд, че не успях да го направя с още по-добър резултат, но се надявам на шампионата на Стария континент да сторя това", каза Джоко, след страхотния си скок.


В най-атрактивната дисциплина 60 метра (мъжете) най-бърз бе Веселин Панков, след като спря хронометрите на 6,85 сек. При жените тук се наложи македонката Ивана Рожман с национален рекорд на страната си - 7,74 сек. За съжаление не успяхме да станеме свидетели на класата на младата ни надежда Инна Евтимова, която направи два фаулстарта и бе дисквалифицирана от дисциплината. На второ място на 60 метра при жените остана Моника Гачевска, която финишира за 7,80 сек.


Малко по-късно Гачевска се класира втора и на 300 метра с 39,82 сек., което е и нейн изравнен личен рекорд в зала. По-късно възпитаничката на Христо Стоянов се наложи на 200 метра с 25,06 сек. Междувременно, Цветелина Кирилова също започна с успех зимния сезон. Родният секссимвол извоюва победата на 400 метра на международния турнир в Будапеща с резултат от 54,38 секунди.

Резултати на победителите от международния турнир "Академик":


мъже:


60 метра: Веселин Панков - 6,85 сек.;200 метра: Николай Тодоров - 22,16 сек.;400 метра: Христо Чанев - 49,72 сек.;800 метра: Радослав Тодоров - 1:56,31 мин.;3000 метра: Светослав Панов - 8:46,75 мин.;60 м/пр.: Милен Вълканов - 8,34 сек.;скок на височина: Ангел Карарадев - 219 см;скок на дължина: Николай Атанасов - 8,00 м; троен скок: Момчил Караилиев - 17,05м;гюле: Росен Карамфилов - 17,26 м;

жени:


60 метра: Ивана Рожман (Македония) - 7,74 сек.200 метра: Моника Гачевска - 25,06 сек.;300 метра: Николина Николова - 39,72 сек.;800 метра: Марина Петкова - 2:13,00 мин.;троен скок: Петя Дачева - 13,78 м;

И ''Б'' пробата на Цумелека е положителна


Положителните допинг проби в гръцкия спорт нямат край. Поредната жертва на допингченгетата стана олимпийската шампионка в спортното ходене от Атина'2004 Анастасия Цумелека.


Цумелека е била допингирана по време на Игрите в Пекин, оповести гръцката федерация по лека атлетика. "От ИААФ ни информираха, че и втората допинг проба е положителна", казаха още от гръцката федерация. Сега състезателката ще отнесе двегодишно наказание, а освен това й предстои и съдебно разследване. Ако бъде призната за виновна, може да отнесе до две години зад решетките.


Интересно е, че две седмици по-рано, 27-годишната Цумелека обяви край на кариерата си. Явно тя вече е знаела за положителната си допин гпроба и е искала да изпревари събитията. Според гръцките медии Цумелека е хваната с изкуствения кръвен допинг еритропоетин (ЕПО). На Олимпиадата в Пекин тя зае девето място в спортното ходене на 20 км при жените.


В интервю за телевизията, лекари обясниха, че след Пекин'2008 са развити нови по-надеждни методи за откриване на ЕПО. А както е известно, доста проби от Олимпиадата бяха съхранени и тепърва ще бъдат анализирани. Така Цумелека бе хваната, а предстои да изгърмят и други спортисти.

За атлетиката с любов*


Черните краски, които обагриха родната атлетика в последно време, ме накараха да се замисля защо истински обичам този спорт, защо винаги, когато стъпя на пистата, нещо в мен изтръпва. Всичко започна преди повече от 10 години – тогава за първи път стъпих на атлетическата писта. Всичко това продължи малко повече от осем години – осем щастливи, изпълнени с много радост и разочарования, години. Има четири момента, които винаги изплуват в съзнанието ми, когато спомена леката атлетика – олимпийската титла в скока на височина на Стефка Костадинова от Атланта`1996, световната юношеска титла в скока на дължина на Петър Дачев от Анеси`1998, златния медал на Тереза Маринова в тройния скок, извоюван в проливния дъжд на игрите в Сидни`2000 и думите на Константин Миланов за Ивет Лалова – “Запомни това момиче, някога то ще стане звезда”. Хубави спомени, които предизвикват у мен приятни емоции.

Напоследък обаче всичко върви против българската атлетика. Седем състезателки изгоряха за допинг в последните две години, резултатите ни на големите първенства не са никак добри. Все по-често започнах да се замислям дали точно сега не е дошъл моментът, в който, ние, спортните фенове, тези, които обичаме атлетиката, трябва да подкрепим българските състезатели? Защото най-лесно е да ги хулим и да искаме от тях само върхови постижения. Но ако поне малко се замислим, ще осъзнаем, че и те са хора като нас, и те имат чувства, които ние нараняваме.

Затова в този момент искам да кажа на Венелина, Ваня, Теодора, Даниела, Тезджан, Рая и Ваня: “Момичета, не се предавайте. Напук на всичките си недоброжелатели продължете напред по пътя на успеха”. Казвам им това, защото те го заслужават, заради лишенията и абсурдите, с които са принудени да се борят в името на спорта. Нека ние, любителите на атлетиката, не се превръщаме в бледи копия на меркантилните политици и държавници, които при успех първи идват да се снимат със спортистите, а в трудните моменти ги изоставят. Нека поне ние повярваме в нашите атлети и не ги съдим. Защото едва ли само българските спортисти взимат допинг. Ако си отворим добре очите, ще видим, че професионалният спорт днес вече е невъзможен без допинг. Просто нашите спортисти нямат възможност да се снабдяват с най-качествените стимуланти, които все още се неуловими при допинг тест. Нека погледнем реално на нещата и осъзнаем, че сериозните резултати отдавна не са плод единствено на талант. Така че, нека подкрепяме родните атлети и по-често да им показваме, че вярваме в тях и ги обичаме.

Защото всеки един, който дори за миг се е докоснал до пистата, знае, че любовта към атлетиката остава завинаги в сърцето. Атлетиката е завладяваща, опияняваща магия и не случайно се нарича Царица на спортовете.

*Заглавието е заимствано от книгата на доайена на българската спортна журналистика Григор Христов "За "Царицата" с признание и любов"

Впечатляващ старт за Давид Жире със 17.22 метра

Кубинският състезател в тройния скок Давид Жире започна сезона по впечатляващ начин. Сребърният медалист от световното първенство в зала във Валенсия`2008 постигна 17.22 метра на състезание във Франция снощи. Жире записа това постижение още в своя първи опит, след което прекрати скоковете. Резултатът го нарежда на второ място в световната ранглиста за сезона, която е оглавявана от французина Теди Тамяхо със 17.37 метра. Момчил Караилиев се смъкна с едно място и вече заема четвърта позиция със 17.05 м.

“Пристигнах директно от Куба и спах само четири часа”, така Жире обясни единствения си опит в надпреварата.

На същото състезание американецът Грег Никсън оглави световната ранглиста за сезона на 200 метра, след като спечели победата с резултат 20.65 секунди.

Снимка: iaaf.org

 

Free Blog Counter