24 март 2009

Асафа Пауъл - спринт към рекорда на Болт

Докато цял свят чака да види колко точно Юсейн Болт е способен да свали от собствения си световен рекорд на 100 метра, неговият съперник и приятел извън пистата Асафа Пауъл се готви за златна 2009 година. Както е известно, през миналата година Болт подобри върховото постижение на планетата от 9.74 секунди, което беше дело на Пауъл, след това спечели олимпийската титла на 100 метра с нов световен рекорд от 9.69 секунди, а освен това коригира най-добрите постижения в света за всички времена на 200 метра и с щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра. Пауъл също бе част от този квартет, но в индивидуалната надпревара нещата не се стекоха по най-добрия начин за него. Въпреки всичко Пауъл все още държи седем от 12-те най-бързи постижения в света на 100 метра за всички времена.

Пауъл е уверен, че през тази година всичко ще е различно и той няма да има психическите проблеми, които го преследваха в миналото и заради които не успяваше да стигне до златното отличие на редица големи форуми. “Работим за всичко, което смятам, че може да бъде проблем”, заяви Пауъл, който наскоро се завърна от успешен тренировъчен лагер в Австралия.

Глен Милс, наставник на най-бързия мъж на планетата Юсейн Болт, смята, че Пауъл трябва да работи върху психическата си нагласа, както и върху техниката, за да успее: “Асафа е спринтьор, който вероятно ще влезе в историята като един от най-добрите техници на пистата”.

Треньорът на Пауъл Стив Франсис също е оптимист, че неговият възпитаник ще се представи отлично през 2009 година: “Очаквам Асафа да е в състояние да тича достатъчно добре тази година, за да счупи световния рекорд”.

Фридрих жертва джакпота в Златната лига за световна титла в Берлин

Европейската шампионка от Торино`2009 в скока на височина Ариане Фридрих е решила да не преследва джакпота от 1 милион долара в Златната лига. 25-годишната германка ще концентрира цялата си енергия към световното първенство в Берлин през август. Фридрих обаче със сигурност ще стартира на първия турнир от веригата, който е в германската столица на 14 юни. Тя ще вземе участие на Световните Студентски Игри, заради които ще пропусне втория и третия турнир в Златната лига, съответно в Осло и Рим.

Германката демонстрира великолепна форма от началото на годината и в края на зимния сезон стигна до златното отличие на европейското първенство в Торино, където спечели първото място с резултат от 2.01 метра. По-рано през годината пък Фридрих записа личен рекорд в своята кариера, след като на турнира в Карлсруе постигна 2.05 метра и победи световната шампионка в зала и на открито Бланка Влашич.
 

Free Blog Counter