22 юни 2009

Георги Павлов: Разочарован съм от институциите


За кратко време Георги Павлов се утвърди като най-добрия български мениджър в леката атлетика. Негови клиенти са 1/3 от националните състезатели, а отборът му грабна безпрецедентните 13 златни медала на републиканското първенство. Мениджърът е и директор на най-големия български турнир "Павел Павлов", който носи името на баща му. В събота на националния стадион "Васил Левски" е третото издание на надпреварата, която тази година получи ранг "Класик" от Европейската атлетическа асоциация. Павлов говори пред "7 дни спорт" за подготовката на турнира, за световните звезди, които ще участват, и бъдещите цели, които си поставя.


- Останаха пет дни до турнира. На какъв етап от подготовката сте?
- Почти сме готови. 90% от участниците вече са потвърдили участието си. Направили сме необходимите резервации и самолетни билети за чужденците. Те ще бъдат настанени в хотел "Родина". Остава да се изпипат някои подробности като озвучаването на стадиона, сценария и др.

- Кои са големите имена, които ще участват тази година?
- Най-голямата звезда безспорно е американецът Алвин Хрисън, който е олимпийски шампион от Атланта и сребърен медалист от Сидни. Той ще бъде атракцията в бягането на 400 м. Личният му резултат е 44,04 сек. В същата дисциплина при жените Алиан Помпей ще защитава титлата си от миналата година. Голяма група спринтьoри от Катар и ОАЕ също ще подсилят надпреварата.

- Миналата година голямата звезда беше Дуейн Чембърс. Ще дойде ли той и в събота?
- С Дуейн имахме принципна договорка, че ако няма по-добро предложение, ще дойде. Доколкото знам обаче, той е поканен на турнир в Холандия на същата дата. Оттам му предлагат и стартови пари, което ние не можем да си позволим със скромния си бюджет. Двамата с мениджъра му ще решат в последния момент, но е логично да предпочетат парите.

- Какъв е бюджетът на турнира?
- Общо е над 170 000 лева. Тук е мястото да благодаря на спонсорите. За трета поредна година "Еврофутбол" ми подаде ръка и е главен спонсор. Получих помощ от "Титан", "България Еър" и, разбира се, федерацията. Голяма част от средствата са мои лични пари.
- А държавните институции?
- Какво да кажа. Крайно съм разочарован най-вече от ДАМС. По никакъв начин не пожелаха да ми окажат подкрепа. Случаят с община Враца също не е приятен. Все пак моят клуб е регистриран там, носи им престиж, а накрая Светла Димитрова ме отряза. Надявам се на кмета да му направят впечатление тези неща.-

- Кои българи ще вземат участие в надпреварата?
- За моя радост всички най-добри атлети на страната потвърдиха участие - Момчил Караилиев, Ваня Стамболова, Николай Атанасов, Венелина Венева и т.н. Те оценяват какво е да стартираш пред родна публика. Ивет Лалова също ме увери, че ще бяга. Разочарован съм обаче, че предишния ден е решила да участва на някакъв турнир в Германия. Така вероятно няма да е в оптимална форма за старта на "Павел Павлов". Не я разбирам.

- Колко голям зрителски интерес очаквате?
- Приканвам всеки, който се интересува от спорт, да дойде на стадиона. Това вероятно е най-качественото състезание в България тази година. През 2008-а на стадиона имаше над 5000 души. Сигурен съм, че сега ще са повече. Извън основната програма ще има и старт за деца по идея на Тереза Маринова. Тя ще седне на трибуните заедно с Христо Марков. Там ще бъде и президентът на БОК Стефка Костадинова. Много други известни личности и бивши атлети също ще дойдат на "Васил Левски".

- Турнирът вече е "Класик". Какво всъщност означава това?
- 15 турнира в Европа са "Класик" и са директно под егидата на Европейската асоциация. Рангът означава, че сме длъжни да осигурим участието на поне трима европейци във всяка дисциплина. Допинг контролът също е задължителен, както и поне 40 минути пряко телевизионно излъчване. Тази година целият турнир ще бъде предаван по Канал 3, а по БНТ ще има преки включвания през определено време.

- Какво трябва да направите, за да получите следващата категория?
- Тя се нарича "Премиум". Първото изискване е поне троен бюджет, което за момента е нереалистично. Но аз съм амбициозен човек. Важно е резултатите тази година да са добри, защото по тях се формира коефициент. Той е решаващ за това дали турнирът ще остане "Класик", ще бъде понижен или ще се бори за по-висок ранг.
 

Free Blog Counter