27 февруари 2009

Джон Година се оттегли в пенсия


Трикратният световен шампион в тласкането на гюле Джон Година (САЩ) обяви своето оттегляне от спорта.
„Ще ми липсва да бъда атлет, предизвикателството на тренировките и интензивността на състезанията. Но се оттеглям с гордост и чувство на задоволство от това, което съм постигнал", каза 36-годишният атлет.
Американецът има в колекцията си златни медали от световните първенства в Гьотеборг'95, Атина'97 и Едмънтън'01. Година е олимпийски вицешампион от Атланта'96, а на Игрите в Сидни'00 Джон е трети.
Той е един от пионерите в борбата срещу използването на допинг в спорта. Американецът има намерения да продължи работа като доброволец в Анти-допинговата агенция в страната си.
Година вече се занимава с треньорска дейност. Скоро му предстои да пререже лентата на втория си фитнес център. Той откри и свой „Център за хвърляния" и „Център за лека атлетика".

България праща осем атлети на европейското в Торино

Осем български атлети ще представят родината ни на европейското първенство в зала в Торино (6-8 март). Това стана ясно след заседание на Управителния съвет на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) снощи. За Италия ще зиминат две жени и шестима мъже. При дамите ще участват Инна Ефтимова (60 метра) и Цветелина Кирилова (400 метра). Мъжкият ни състав включва шестима състезатели – Веселин Панков (60 метра), Момчил Караилиев (троен скок), Николай Атанасов (скок дължина), Атанас Русенов (скок дължина), Борис Бжинов (скок дължина) и Спас Бухалов (овчарски скок). Националите и шестима от личните им треньори заминават за Торино на 4 март.

5.01 метра препънаха Исинбаева в Прага

Световната рекордьорка в овчарския скок в зала и на открито Елена Исинбаева спечели първото място на международния турнир по лека атлетика в Прага снощи, но този път не успя да подобри собственото си върхово постижение на планетата. Рускинята завърши надпреварата с резултат от 4.90 метра. Исинбаева направи общо 7 опита в цялото състезание. Тя преодоля от втори опит 4.75 и 4.90 метра, след което вдигна летвата на 5.01 метра. Този път обаче височината се оказа непосилна за рускинята и тя не успя да се справи с изпитанието, като завърши състезанието с 4.90 метра. Втора завърши бразилката Фабиана Мюрер с 4.55 метра, а трета се нареди американката Стейси Драгила с 4.45 метра.

Дефар отново със световен рекорд

Месерет Дефар постави нов световен рекорд в зала в бягането на 2 мили, след като спечели победата на международния турнир в Прага снощи с постижение от 9:06.26 минути.
“Моята цел беше да поставя три световни рекорда този сезон”, коментира след състезанието етиопката, която осем дни по-рано счупи световния рекорд на 5000 метра на закрито, след като бяга 14:24.37 минути в Стокхолм. “Пропуснах само един, така че не е лошо”, сподели още Дефар.

Освен силното постижение на Дефар вечерта в Прага ще се запомни с още два най-добри резултата в света за сезона. Ахмед Исмаил (Судан) спечели бягането на 800 метра с 1:44.75 минути, което е и нов национален рекорд на Судан в зала. Другото най-добро постижение на планетата за сезона също бе постигнато в дългите бягания. Епиопецът Абрехам Черкос спечели надпреварата на 5000 метра с резултат от 13:07.83 минути.

Снимка: Ройтерс
 

Free Blog Counter