24 април 2009

Стадионът в Сливен оборудван, иска световно

Стадион „Хаджи Димитър" в Сливен най-после се сдоби с оборудване за лека атлетика, научи DeltaNews.
Пистата на съоръжението е налята още през 2005 г. и оттогава се чака Държавната агенция за младежта и спорта да отпусне средства за скъпите атлетически уреди. Това се случи в края на миналата година и всеки момент се чака в Града на 100-те войводи да пристигне оборудване на точна стойност от 299 000 лв. на фирмата Нордик.
Така Българската федерация по лека атлетика ще пренасочи голяма част от календара си за следващата година в Сливен.
„Първо трябва да направим семинар, на който да обучим съдиите, каза за DeltaNews президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Голяма част от реферите ще идват от София, но ядрото трябва да е от местни хора. През следващата година много от състезанията ще бъдат в Сливен, където има отлична база. Поръчаното оборудване не изпълнява на 100% нуждите на стадиона, но е достатъчно, за да се провеждат нормални състезания и тренировъчен процес".
С новото съоръжение БФЛА вече на 100% ще кандидатства за домакинство на световно първенство за юноши през 2013 г. В момента сме „обявили намерение", че ще го направим, а кандидатурата трябва да бъде подадена на през септември и разгледани на сесията на Международната атлетическа асоциация (ИААФ) през ноември.
„Предимствата на Сливен са, че такива първенства обикновео се организират в по-малки градове, а не в столиците. Съоръжението в Сливен има перфектни състезателен и тренировъчни стадион, между които се планира изграждането на кортово покритие. Единственият минус е отдалечността от летище, но до 2013 г. аерогарата в Бургас трябва да е разширена и този проблем ще отпадне", обясни още Карамаринов.

Краси Панов

Клюфт с един скок за годината

Олимпийската шампионка в седмобоя от Атина'04 Каролина Клюфт (Шв) отказа да участва в състезания в тройния скок през годината.
Шведката заряза коронната си дисциплина и се съсредоточи в сектора за хоризонтални скокове през 2008 г. В седмобоя 26-годишната атлетка наниза три последователни световни титли в периода между 2003 и 2007 г. На Олимпийските игри в Пекин тя се класира девета в скока на дължина, а на троен не намери място във финала.

План

„Не сме планирали състезания в тройния скок тази година, но това не означава, че го изоставяме завинаги, каза Джони Клюфт пред шведските медии. - След контузията, която Каролина имаше, ще бъде по-добре да се фокусираме само в скока на дължина. Нещата може да се променят през следващия сезон."
Атлетката дълго се възстановяваше от стрес фрактура на подбедрицата и пропусна европейското първенство през зимата. По време на сезона в зала тя се състезаваше само в спринта на 60 м.
Първото състезание за Клюфт през лятото ще бъде на 30 май в Ню Йорк.

Седем български атлети стартират на турнира в Каламата

Седем български атлети ще участват на международния турнир в Каламата, Гърция на 30 май, научи Sportal.bg от мениджъра на състезателите Георги Павлов. Освен Венелина Венева и Ваня Стамболова, които се завръщат на пистата след двегодишно наказание заради допинг, на старт ще застанат още Петя Дачева (троен скок), Борис Божинов (скок дължина), Ангел Карарадев (скок височина), Кольо Нешев (копие) и Десислав Гунев (100 и 200 метра). Стамболова ще стартира в гладкото бягане на 400 метра.

Павлов разкри, че под въпрос е единствено участието на спринтьора Десислав Гунев, за когото има вариант да направи първи старт за летния сезон на държавното първенство за мъже и жени на 13 и 14 юни.

По идея на Тереза Маринова на “Павел Павлов” ще има състезание и за деца

По предложение на олимпийската шампионка в тройния скок от Сидни`2000 Тереза Маринова на третия международен турнир по лека атлетика “Павел Павлов”, който ще се проведе на 27 юни на националния стадион “Васил Левски”, ще бъде организирано специално състезание на 50 метра за 11-12 годишни деца. Както е известно, през миналата година Маринова прекрати дългогодишната си състезателна кариера, а от скоро работи като треньор с малки деца. Най-бързите сред 12-годишните ще бъдат наградени лично от Маринова, която бе сред официалните лица и на второто издание на “Павел Павлов” през миналата година.

ФОТОГАЛЕРИЯ от второто издание на международния турнир "Павел Павлов" може да видите ТУК!!!

Скандалната биография на Чембърс няма да излезе в България

Скандалната автобиография на британския спринтьор Дуейн Чембърс “Надбягване срещу себе си: Моята история" няма да бъде издадена на български език. Това съобщи на специална пресконференция в Пресклуб “България” днес мениджърът Георги Павлов, организатор на международния турнир “Павел Павлов”. Както е известно, той беше получил разрешение да издаде любопитната книга на българския пазар, но вследствие на успеха при продажбите притежателите на правата са поискали тройно по-голяма сума от първоначално договорената.

Павлов сподели още, че Чембърс е дал съгласието си да участва в международния турнир “Павел Павлов” на 27-и юни в София. "Чембърс ни увери, че отново ще се състезава в София, стига само да не бъде поканен за някой много голям турнир по същото време. Както е известно, при нас той идва без пари", подчерта Георги Павлов.
 

Free Blog Counter