03 април 2009

Шаламанова поднови тренировки, допинг ченгета тормозят атлетката

Националната рекордьорка на България на 3000 метра стипълчейз Добринка Шаламанова поднови тренировки, след като в средата на ноември миналата година бе оперирана от д-р Тони Георгиев от киста на лявото коляно. “Започнах съвсем леко да бягам, дори бих го нарекла ходене, в началото на тази седмица. Решихме да изчакаме с тренировките, защото времето беше много лошо. Чувствам се малко странно, все пак не съм тичала от август и сега все едно почвам от нулата”, заяви специално за Sportal.bg възпитаничката на проф. Петър Бонов.

Въпреки дългото възстановяване Шаламанова вярва, че ще има сили да покрие норматива за участие на световното първенство в Берлин през август. “Има доста време, надявам се, че ще успея да вляза във форма и да се подготвя за световното”, допълни още атлетката.

В момента обаче световната студентска шампионка от 2007 година има други проблеми. Както наскоро вестник “Труд” писа, въпреки че е оперирана Шаламанова има записани в картона си две “неявявания на допинг проверка”, а три подобни провинения се равняват на положителна допинг проба. И в двата случая обаче става въпрос за абсурдни ситуации.

Първото “неявяване на допинг контрол” на Шаламанова е на 16-и ноември, ден след като е била оперирана и все още е в реанимацията на частната клиника “Свети Пантелеймон”. “Много съм разочарована, изключително трудно ми е да преодолея това, че ме смятат за престъпник. Когато са идвали допинг ченгетата и не са ме намерили вкъщи, бях в реанимация”, обяснява натъжена Шаламанова. А проблемът в този случай идва от това, че тя отива само на преглед при д-р Тони Георгиев, но той решава да я оперира още същия ден и атлетката и треньорът й не обявяват смяната на местонахождението си.

Оттук нататък следва ходене по мъките за Шаламанова. Тя изпраща писмо до Международната федерация по лека атлетика (IAAF) защо не е била на обявеното място, прикрепя епикризи, изследвания и всички необходими документи. От IAAF първоначално казват, че няма проблем и няма да й бъде признавано “неявяване на допинг контрол”. Нещата обаче се променят и атлетката все още чака решението на световната централа дали ще приемат обясненията й, че е била оперирана.

Това обаче не е всичко. Следващият случай с “неявяването на допинг контрол” на Шаламанова е от 26-и февруари тази година. Атлетката все още се възстановява и не е подновила тренировки, но е заявила, че от 19.00 до 20.00 часа ще си е вкъщи. След изтичането на определения за проверка час атлетката излиза на кафе с приятеля си. Това обаче се оказва фаталната й грешка. Няколко минути по-късно допинг ченгетата вече са в дома на Шаламанова и я търсят за контрол. Майка й веднага звъни и тя светкавично се прибира, дава проба, която е с отрицателен резултат. По-късно обаче става ясно, че в документите на IAAF под името Добринка Шаламанова има записани “две неявявания на допинг контрол”. Защото правилата гласят, че щом тестът е проведен извън указания от лекоатлета предварителен срок, той не се брои.

Последната проверка на Шаламанова е от 18-и март, за щастие, с нея няма проблем. “На 18 март за първи път дойдоха да ме проверят българи. Преди това бяха шведи, румънци. Този път си бях на обявеното място в обявения час. Но е много стресиращо да те подлагат на подобно нещо. Изнервям се психически. Стигнала съм дотам, че всеки ден в определения час седя на балкона и гледам дали допинг полицаите идват, за да не пропусна още една проверка и да ме накажат”, разказва Шаламанова.

Заради абсурдната ситуация атлетката твърди, че през главата са й минавали мисли за отказване: “Чудя се дали има смисъл да се връщам. Но все пак искам да докажа, че не съм виновна и искам да се състезавам”.

Снимка: списание "Атлетика"
 

Free Blog Counter