30 март 2009

Съперник на Спас Бухалов с положителна допинг проба, получава само порицание

На заседание на Украинската федерация по лека атлетика местният състезател в овчарския скок Олександър Коршмид е бил публично порицан заради употреба на забранения препарат ефедрин. Украинецът, който е сребърен медалист от европейското първенство за юноши през 2000 година, е дал положителна допинг проба след турнира “Звездите на овчарския скок” в Донецк в средата на февруари. Състезанието се организира от световния рекордьор в дисциплината Сергей Бубка и неговия брат Васил.

На заседанието Коршмид е бил изслушан и атлетът е изтъкнал като причина за своята положителна допинг проба заболяване от бронхит. Украинецът е представил медицински свидетелства и рецепти, че е бил болен от бронхит и се е лекувал с бронхолитин, който съдържа забранения препарат ефедрин. Коршмид е представил като доказателства и покани от организаторите на няколко международни турнира, на които е отказал да участва заради заболяване.

Съгласно действащите правила на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) решението на украинската федерация е решаващо, но не е окончателно. IAAF има право да потвърди или да отхвърли решението на украинската федерация, като предложи друга алтернатива за наказание.

Кениец счупи световния рекорд на Хайле Гебреселасие

Мика Кого от Кения счупи световния рекорд на 10 километра, след като спечели първото място на състезание в Брунсум, Холандия. 22-годишният атлет записа време 27:01 минути и подобри само с една стотна рекорда на легендарния Хайле Гебреселасие, който бе поставен в Доха, Катар през 2002 година. Кого подобри и собственото си върхово постижение, което беше 27:07 минути от Брунсум 2007 година. Кениецът сподели, че след отличното си постижение преди две години, е мечтаел да се върне отново в холандския град и да опита да подобри върховото постижение на планетата.

Снимка: iaaf.org

Мениджърът на Болт праща атлети за турнира "Павел Павлов"

Мениджърът на Юсейн Болт - Рики Симс, може да изпрати свои състезатели на лекоатлетическия турнир "Павел Павлов" на 27 юни в София.
Агентът вече е получил оферта за съдействие от директора на състезанието Георги Павлов. Освен за стартовете на световния рекордьор на 100 и 200 м, Симс се грижи за състезанията на медалиста от планетарни и европейски първенства на 60 м в зала Марк Люис-Франсис (Вбр), олимпийската шампионка на 400 м Кристин Охуругу (Вбр), носителката на титлата на 400 м с пр. от Осака'07 Яна Роулисън (Авл), конкурентът на Момчил Караилиев в сектора за троен скок Филип Идову (Вбр) и други.
„Започнахме основната подготовка за турнира - осигуряването на състезателите, каза Георги Павлов. - Изпратили сме над 120 оферти за участие на мениджъри, федерации, треньори и организации в чужбина. E-mail-и са получили Рики Симс и Марк Костелич, който е организатор на турнирите в Гент и Брюксел. Отделно от това всички български звезди в леката атлетика ще бъдат специално поканени да се състезават. Спортисти от Германия, Великобритания, Нигерия и Бахама вече са потвърдили участието си на 27 юни."
През есента състезанието „Павел Павлов" влезе сред 15-те турнира „Класик" на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА).
Миналото лято в надпреварата участва континенталният шампион и рекордьор на 60 м Дуейн Чембърс (Вбр). Обстановката тогава допълнително нажежи Самуел Франсис (Кат), който победи англичанина с 10,03 сек. Чембърс е дал уверенията си, че отново ще клекне на стартовото блокче на стадион "Васил Левски" през юни.
 

Free Blog Counter