26 февруари 2009

Психарът Асафа на лекар

Бившият световен рекордьор на 100 м Асафа Пауъл (Ям) потърси услугите на психолог.
Специализираната помощ е насочена за стабилизиране на лабилната психика на ямаеца. Асафа е майстор в регистрирането на силни постижения на турнири и слабо представяне на големи първенства.
На последните Олимпийски игри през август 2008 г. Пауъл се класира на отчайващото пето място. Резултатът му 7,95 сек беше с цели 0,26 сек по-слаб от този на шампиона Юсейн Болт (Ям), който беше победил няколко седмици по-рано на турнир в Стокхолм. През септември Асафа бяга 9,72 сек – лично постижение и втори резултат за всички времена на 100 м.На планетарното първенство в Осака'07 ямаецът беше абсолютен фаворит за титлата, но се окичи само с бронз. Броени дни след състезанието в Япония той подобри собствения си световен рекорд до 9,74 сек.
“Работя за всеки детайл, дори върху неща, в които не съм толкова слаб, за да бъда перфектен, каза Асафа. - Работя с психолог, като засягаме всички възможни начини, за да съм сигурен, че ще бъда готов, когато времето настъпи.“

Треньорът

"Правим много неща за справяне с проблема, работим с психоспециалисти, които се опитват да подредят ситуациите, семейството му и разни други неща. Опитваме се да бъдем сигурни, че той ще се изправи срещу тези ситуации по-сериозно“, коментира треньорът на спринтьора Стефан Франсис, който се грижи за подготовката и на олимпийските шампионки на 100 м – Шели-Ан Фрейзър, и на 400 м с пр. Мелани Уолкър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

 

Free Blog Counter