07 февруари 2009

И ''Б'' пробата на Цумелека е положителна


Положителните допинг проби в гръцкия спорт нямат край. Поредната жертва на допингченгетата стана олимпийската шампионка в спортното ходене от Атина'2004 Анастасия Цумелека.


Цумелека е била допингирана по време на Игрите в Пекин, оповести гръцката федерация по лека атлетика. "От ИААФ ни информираха, че и втората допинг проба е положителна", казаха още от гръцката федерация. Сега състезателката ще отнесе двегодишно наказание, а освен това й предстои и съдебно разследване. Ако бъде призната за виновна, може да отнесе до две години зад решетките.


Интересно е, че две седмици по-рано, 27-годишната Цумелека обяви край на кариерата си. Явно тя вече е знаела за положителната си допин гпроба и е искала да изпревари събитията. Според гръцките медии Цумелека е хваната с изкуствения кръвен допинг еритропоетин (ЕПО). На Олимпиадата в Пекин тя зае девето място в спортното ходене на 20 км при жените.


В интервю за телевизията, лекари обясниха, че след Пекин'2008 са развити нови по-надеждни методи за откриване на ЕПО. А както е известно, доста проби от Олимпиадата бяха съхранени и тепърва ще бъдат анализирани. Така Цумелека бе хваната, а предстои да изгърмят и други спортисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

 

Free Blog Counter